divendres, 17 d’abril del 2015

L’Ajuntament de Vic i el Patronat de Ciutat Antiga reconeix actuacions en el patrimoni arquitectònic

Persones distingides i reconegudes per la iniciativa
del Patronat de Ciutat Antiga de Vic

  • En la primera edició s’han distingit 12 actuacions arquitectòniques

L’Ajuntament de Vic i el Patronat de la Ciutat Antiga van celebrar ahir a la Sala de la Columna de la primera edició d’un acte amb l’objectiu de reconèixer les actuacions respectuoses i de valorització del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Un total de 12 obres de rehabilitació van ser les seleccionades a la primera edició d’aquests reconeixements. Aquests reconeixements premien l’esforç de recuperació i de valorització del patrimoni arquitectònic.

El patrimoni és un testimoni fonamental de la identitat col·lectiva de la ciutat i per això requereix del màxim rigor i sensibilitat a l’hora d’actuar-hi. És primordial conèixer l’edifici i entendre’l per buscar el millor resultat. La intervenció en el patrimoni arquitectònic d’una ciutat és sempre molt complexa i presenta molts matisos. Provoca un diàleg constant amb l’edifici, amb la seva història i amb la seva arquitectura. El patrimoni és un testimoni fonamental de la identitat col·lectiva de la ciutat i per això requereix del màxim rigor i sensibilitat a l’hora d’actuar-hi.

Amb aquest esperit el Patronat de Ciutat Antiga de Vic, composat per professionals en aquest àmbit i dos càrrecs electes del consistori (alcalde i regidor), van atorgar un reconeixement en dues categories: aquelles actuacions de valorització arquitectònica que van distingir: El Centre Santa Clara; el local de la plaça Paradís, 2; Casa de Convalescència; Cal Tuset; habitatge unifamiliar entre mitgeres, situat al carrer de Gurb; Forn de Sant Miquel; Fruiteria Casa Ametller; Cafeteria Pamxocolata. Pel què fa a les actuacions respectuoses els seleccionats van ser l’escola La Font; la llibreria Anglada; la fruiteria Saus i La Creperia. Tots ells van obtenir una escultura, obra de Pep Madrenas, que s’inspira amb el pas del temps i la seva transformació. D’altra banda, la iniciativa també té en compte la tasca dels diferents agents que intervenen en un procés de rehabilitació i d’aquesta manera es van lliurar diplomes al promotor, autor i contractista de les 12 obres reconegudes.

L’acte va comptar amb la presència del regidor de l’Ajuntament de Vic designat al Patronat de Ciutat Antiga, Josep Rafús que va voler agrair la tasca de tots els membres del Patronat que contribueixen a conservar les joies de la ciutat. Per la seva banda, la 1a tinenta d’alcalde, Anna Erra, en substitució de l’alcalde que finalment no va poder assistir a l’acte, va manifestar que iniciatives com aquestes ajuden a “posar en relleu i valor el patrimoni de la ciutat”, a la vegada que premien “la sensibilitat i esforç dels professionals per conservar-lo”, va afegir.

L’Ajuntament de Vic i el Patronat de Ciutat Antiga té la voluntat de poder instaurar aquests reconeixements de forma bianual amb la finalitat de donar a conèixer aquelles actuacions que vetllen per la conservació del patrimoni arquitectònic de la ciutat i, a la vegada, conscienciar a la ciutadania de la importància de tenir aquesta sensibilitat.


Per a completar la informació detallada de cada actuació podeu consultar el web: http://patronatciutatantiga.vic.cat/
Sebastià Raurell presentant l'acte

dimarts, 14 d’abril del 2015

Vic Gran, nova fira per i amb la gent gran



  • Tindrà lloc el dissabte, 25 i diumenge, 26 d’abril al recinte firal el Sucre de Vic
  • La fira aglutinarà diferents expositors i un programa de més de 40 activitats paral·leles

Avui al migdia s’ha presentat a la Sala Sert de l’Ajuntament de Vic una nova iniciativa firal de la ciutat de Vic adreçada a les persones grans de la ciutat i comarca d’Osona. La fira tindrà lloc el dissabte, 25 i diumenge, 26 d’abril al recinte firal el Sucre de Vic de 10.00 h a 20.00 h i d’accés gratuït. La proposta comprèn dues parts molt diferenciades: una zona d’expositors de serveis i productes destinats a aquest públic i una altre espai que aglutinarà més de 40 activitats lúdiques i culturals.

Tal i com ha destacat el regidor de Benestar i Família, Joves i Salut, Xavier Farrés aquesta nova iniciativa sorgeix per part del Consell Local de la Gent Gran format per casals i altres entitats d’aquest col·lectiu que tenen un gran dinamisme i amb ganes de mostrar la tasca que fan dia rere dia. Farrés també ha afirmat el caràcter de capitalitat de Vic per liderar un projecte més destinat a les persones grans i, en aquesta línia ha manifestat que és la segona ciutat del país que organitza i promou una activitat d’aquest format.

El gerent de l’Institut Municipal d’Esports, Miquel Duran, ha explicat també una proposta que es recull en el marc de la mateixa fira i que porta per títol “ Fem 1000 passes”. Aquesta activitat consisteix en promoure la salut a partir d’una caminada popular el diumenge, dia 26 d’abril amb uns 7 km. de recorregut i que finalitzarà al recinte firal el Sucre amb un esmorzar per a tots els participants. Les inscripcions de la mateixa es podran formular el mateix diumenge a partir de les 9.00 del matí al Pont de Queralt (punt d’inici del recorregut). Duran ha animat a participar de la iniciativa i ha expressat que, tot i que s’emmarca dins la mateixa fira, va adreçada a tota la ciutadania i amb la possibilitat de fer 3 itineraris amb una durada diferent i amb la finalitat de que tothom hi pugui accedir.




Per la seva banda, Pere Parareda, de l’associació Gent Gran Activa de Vic i Comarca del Casal Mossèn Guiteras ha explicat que el ball que acostumen a programar els diumenges al seu casal aquest dia, 26 d’abril, es traslladarà al recinte firal el Sucre. Parareda també ha matisat que des de l’entitat que representa també s’ha aportat alguna de les activitats paral·leles programades a la fira i ha demanat que la “fira es quedi amb el temps, es consolidi i esdevingui un referent per Catalunya”. Per la seva banda, Carme Laybrós de l’associació Cultural Jaume Balmes ha explicat algunes de les accions que el seu casal aporta a la iniciativa, així com també ha ressaltat que “la fira també és una manera de mostrar la gran tasca que fem als diferents casals de la ciutat al llarg de l’any”.

Finalment, el regidor Farrés ha animat a tothom a participar d’aquesta nova iniciativa que compta amb la complicitat i col·laboració de diferents institucions i organitzacions.


Tertúlia a Ràdio Vic_90.3 FM


Aquest dimarts compartint tertúlia a Ràdio Vic amb la Sussangna Roura, Arnau Basco, Òscar Pitarch i sota la direcció de Joan Turró.
Entre d'altres vam parlar del famós dinar de la Camarga, del tema del Ghigadisme, de la portada de l'ABC, de la reunió dels madatàris a Barcelona, dels idiomes que parla el president del govern Espanyol, del Barça, de l'Espanyol....

Tertúlia Esportiva al Canal Taronja Osona

dilluns, 13 d’abril del 2015

Joves, connectivitat i emprenedoria, els tres eixos principals de l’E-Week, la setmana digital a Vic


 El proper dilluns, 13 d’abril, començarà l’onzena edició de l’E-Week, la setmana digital a Vic que organitza la UVic-UCC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, Creacció, el Centre d’Integració Tecnològica de Vic i el BBVA. La presentació es farà a dos quarts de 10 del matí a l’Aula Magna i anirà a càrrec del rector, Jordi Montaña, acompanyat de representants de totes les facultats de la UVic. L’E-Week va néixer com un espai de reflexió i debat sobre aspectes relacionats amb la societat del coneixement. Enguany, la setmana pivotarà entorn de la relació entre els joves, la connectivitat i l’emprenedoria. Aquests tres eixos configuraran la base d’un programa interdisciplinar que comptarà amb la participació d’experts de diverses àrees de coneixement. Periodistes, com Saül Gordillo, investigadors del món de la psicologia o empresaris d’èxit internacional, com Genís Roca, prendran part en alguns dels actes que s’organitzaran al llarg de la setmana. El programa és, en paraules dels seus promotors, el resultat d’una combinació d’experts locals i internacionals per abordar la reflexió d’una manera integral.
 
L’ús de les TIC en la socialització dels joves, avantatge o problema? és el títol de la taula rodona de dilluns 13 i que estarà formada per Eulàlia Hernàndez, coordinadora del grup de recerca Psicologia, Salut i Xarxa de la Universitat Oberta de Catalunya; Marc de San Pedro, coordinador de la càtedra TICSalut de la UVic- UCC; i Joel Feliu, del grup de recerca JOVETIC de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tots tres reflexionaran al voltant dels efectes de les noves tecnologies de la informació en la salut dels joves. El dimecres 15 el periodista i cap de continguts d’El Periódico, Saül Gordillo, oferirà una conferència per explicar com els mitjans han canviat la seva manera d’adreçar-se als joves amb les noves tecnologies. I el consultor i fundador de Roca-Salvatella, Genís Roca, abordarà el mateix fenomen però des de la perspectiva del màrqueting el dijous. Divendres es posarà el punt final a l’E-Week amb una xerrada a càrrec del cantant del grup musical Els Catarres, Jan Riera.
 
D’altra banda, coincidint l’E-Week, el proper dimarts 14 d’abril tindrà lloc la 4a Jornada Multimèdia, organitzada pel Grup de Recerca de Tractament de Dades i Senyals, que comptarà amb un dels Esmorzars Tecnològics que organitza periòdicament l’associació d’empresaris de les TIC d’Osona. La jornada girarà al voltant de la cultura digital i els seus actors, sobretot els més joves, tant si vénen de l’àmbit acadèmic com del professional. Es parlarà de fenòmens com els FABLab, el moviment Maker, les Hackatons, els Meetup Groups, entre d’altres, que aglutinen gent al voltant de la tecnologia, la connectivitat i l’experimentació. La Jornada compta amb el finançament obtingut a través de la convocatòria del Vicerectorat de Recerca i Professorat, “Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació i científica i de la formació en matèria de recerca de la UVic-UCC”.